plogo
Praktijkadres:
Oude Amersfoortseweg 315
telefoon 035-7720042 (werkdagen 9.00-9.30 uur)
mobiel 06 5462 5429
fax 084-7314567
email keesreijn@kredo.nl

skype hilversum 1223

Hypnotherapie
Hypnose of trance is een combinatie van ontspanning en concentratie. Het is een ervaring die de meesten van ons al lang kennen zonder dat te beseffen.

Je hebt vast wel eens zo geboeid een boek gelezen dat je het voor je ging leven en je alles om je heen vergat. Of je ging helemaal op in een film of een voetbalwedstrijd op de tv. Dan heb je het al eens meegemaakt! Je was zo betrokken en gespitst op wat er gebeurde, dat je de tijd en de omgeving helemaal vergat.
Er zijn ook andere vormen van trance die je waarschijnlijk wel kent. Zoals ‘in gedachten verzonken zijn’, dagdromen. De slaperigheid die kan ontstaan als je lang achter elkaar op een eentonige autoweg rijdt. Die speciale geur, die foto, die muziek, die ineens je herinnering weer tot leven brengt. Eigenlijk is het dus gewoon een bekend verschijnsel uit ons dagelijks leven.

In therapie kan hypnose een belangrijk hulpmiddel zijn. Een zuiver natuurlijk hulpmiddel dat de meesten van ons gewoon ‘in huis’ hebben.

In die ontspannen vorm van extra concentratie kun je je makkelijker allerlei dingen herinneren. Dingen die je wel ‘ergens’ weet, maar die je je niet de hele dag bewust bent.

De hele dag door sla je onbewust allerlei gegevens in je op. Zo weet je bijvoorbeeld bij een ongeluk vaak nog precies na te vertellen wat voor kleur die auto had, hoe hard hij reed en uit welke straat die fietser kwam. Normaal gesproken sla je die gegevens wel op, maar doe je er verder niets mee.
Een ander voorbeeld: als je met een trein reist doe je onderweg allerlei indrukken op waar je vaak nauwelijks bij stil staat. Denk maar eens aan het perron, de inrichting van de coupe, de mensen die even ‘figuranten’ waren bij jouw reis. Al die indrukken heb je wel opgeslagen in je geheugen, maar je doet er niets mee. Totdat… Totdat bijvoorbeeld je oog valt op een krantenfoto waar een van die mensen op voorkomt. Dan denk je misschien ineens: ‘He, waar ken ik die van?’

Daar maken we bij hypnotherapie nou gebruik van. Onder hypnose kun je je gericht concentreren op kennis en beelden die ‘ergens bij jou binnen’ zijn opgeslagen.

Die ‘onbewust’ opgeslagen gegevens kunnen soms tot problemen leiden. Zo zul je in nieuwe situaties onbewust altijd eerst even bij jezelf ‘binnen’ kijken of je al eens iets hebt meegemaakt (opgeslagen) dat op die situatie lijkt. Door het peilen van soortgelijke ervaringen kun je beslissen hoe je je het beste met die nieuwe situatie kunt omgaan.

Misschien heb je in het verleden een bepaalde oplossing gevonden die nu niet meer zo handig of nodig is. Je bent bijvoorbeeld vaak gepest en hebt nu de neiging om iedereen uit de weg te gaan. Of je was een paar keer bang als een hond tegen je opsprong of vreselijk blafte. Daardoor ben je nu misschien nog steeds bang voor honden. Wie weet ben je zelfs wel bang voor alles wat 'blaft', bijvoorbeeld ook voor dominante mensen…

Onder hypnose kun je ook beter omgaan met je gevoel. Bij veel mensen is hun denken de baas over hun gevoel. Onder hypnose is het gevoel de baas over het denken. En dat kan voor veel opluchting en bevrijding zorgen!

Door middel van hypnotherapie kunnen we dan ook blokkades opruimen, pijn verwerken en persoonlijke ontwikkelingen stimuleren. Zo kun je bijvoorbeeld je hoofdpijn kwijtraken, meer zelfvertrouwen krijgen of je creativiteit beter leren gebruiken.